???warnOperationFailedBecauseWarning???
Atgal

Nauja švieslentė – sankcionuotų prekių eksporto dinamikai stebėti


Valstybės duomenų agentūra sukūrė ir nuo šiandien pradeda viešinti sankcionuotų prekių eksporto švieslentę, leidžiančią stebėti sankcionuotų prekių eksporto dinamiką nuo 2015 m.

Švieslentę galima rasti ČIA.

Švieslentės tikslas – pateikti visuomenei atvirą informaciją apie tai, kaip keičiasi prekių eksportas į Europos Sąjungos valstybes ir kitas šalis prasidėjus karui Ukrainoje ir užtikrinti sankcijų taikymo veiksmingumo stebėseną Lietuvoje.

„ES jau paskelbė daugiau nei dešimt sankcijų paketų, kuriais siekiama apriboti Rusijos prieigą prie technologijų ir prekių, reikalingų karo veiksmams vykdyti. Tikimės, kad ši duomenų švieslentė bus svarbi pagalba nevyriausybinėms organizacijoms, politikams ir visuomenei stebėti, kaip sankcijos veikia ir kaip jas siekiama apeiti“, – teigia Valstybės duomenų agentūros generalinė direktorė dr. Jūratė Petrauskienė.

Švieslentėje pateikiamos sankcionuotos prekės išskirstytos pagal tris sąrašus. Svarbių Rusijai prekių sąrašas daugiausia apima pramonines prekes, kurioms taikomos ES sankcijos ir kurių prekybos srautai per tam tikras trečiąsias šalis į Rusiją yra neįprasti. Kare naudojamos prekės – draudžiamų dvejopo naudojimo ir pažangių technologijų prekių, naudojamų Rusijos karinėse sistemose, rastų Ukrainos mūšio lauke arba svarbių kuriant, gaminant ar naudojant šias sistemas, sąrašas. Vyriausybės patvirtintame nacionaliniame kontroliuojamų dvejopo naudojimo prekių sąraše daugiausia yra gaminiai su mikroelektronikos ir puslaidininkių komponentais.

Analizuojamos šalys skiriamos į tris grupes pagal potencialą reeksportuoti sankcionuotas prekes į Rusiją: aukščiausios rizikos (Armėnija, Kazachstanas, Kirgizija, Sakartvelas), aukštos rizikos (Azerbaidžanas, Serbija, Uzbekistanas, Turkija, Moldovos Respublika, Bosnija ir Hercegovina), potencialiai aukštos rizikos (Tadžikistanas, Turkmėnistanas, Mongolija, Jungtiniai Arabų Emyratai), taip pat kaimynines valstybes (Estija, Latvija, Lenkija, Suomija) ir kitas šalis bei teritorijas, neįeinančias į anksčiau paminėtas grupes.

2022 m. vasario 24 d. Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Europos Sąjunga Rusijai pritaikė įvairaus pobūdžio sankcijas ir ribojimus. Įvesti eksporto draudimai numato, kad ES valstybės narės negali parduoti tam tikrų prekių Rusijai. Ekonominės sankcijos taikomos pažangiosioms technologijoms, transporto įrangai, energetikos pramonės įrangai, aviacijos ir kosmoso pramonės prekėms, jūros navigacijos prekėms, įvairioms dvejopo naudojimo prekėms ir kitoms prekėms, kurios galėtų padidinti Rusijos pramonės pajėgumus.

 

Svarbu: skelbiamoje visuomenei prieinamoje švieslentėje naudojami tik atviri duomenys. Kompetentingos institucijos turi teisę gauti išsamius duomenis tendencijų stebėsenai ir analizei.

 

Norintys apie švieslentę sužinoti daugiau gali kreiptis el. paštu info@stat.gov.lt.

 

Kontaktinė informacija
Statistikos sklaidos ir komunikacijos skyrius
Tel. + 370 689 76 725
El. p. info@stat.gov.lt