Atgal

Valstybės duomenų agentūra laimėjo teisinį ginčą su paslaugų tiekėju Lietuvos apeliaciniame teisme


Valstybės duomenų agentūra Lietuvos apeliaciniame teisme laimėjo teisinį ginčą su vienu iš savo tiekėjų, kuris siekė įrodyti, kad agentūra nepagrįstai nutraukė Integruotos statistikos informacinės sistemos modernizavimo paslaugų viešojo pirkimo–pardavimo sutartį su bendrove.

Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija nusprendė palikti nepakeistą Duomenų agentūrai palankų Vilniaus apygardos teismo 2023 m. rugpjūčio 7 d. sprendimą.

„Kartais tenka susidurti su požiūriu, kad valstybės institucijos yra „bedantės“, savo principų neginančios organizacijos. Dabartinė Valstybės duomenų agentūros teisinė pergalė įrodo, kad, siekiant užsibrėžtų strateginių tikslų, galima ir reikia teisine kalba ginčytis su tiekėjais, nevykdančiais savo įsipareigojimų, ir toliau atkakliai ieškoti profesionalias paslaugas valstybei teikiančių bendrovių, gebančių valdyti turimus resursus ir projektus. Tikiuosi, kad šis teisinis pasiekimas taps pavyzdžiu kitoms valstybės institucijoms, kurios kartais taikosi su tiekėjų neprofesionalumu, jų naudai keičia sutarčių sąlygas ir galiausiai fiksuoja nedžiuginančius rezultatus, tokius kaip vėluojantis projektų įgyvendinimas, netinkamai suteiktos paslaugos ir prastas valstybės institucijų įvaizdis“, – komentuoja Valstybės duomenų agentūros generalinė direktorė dr. Jūratė Petrauskienė.

Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas (Vilniaus apygardos teismas) tinkamai įvertino bylos aplinkybes, išsakė nuomonę dėl visų ieškovės nurodytų argumentų, susijusių su tariama Valstybės duomenų agentūros kalte, ir padarė pagrįstą ir motyvuotą išvadą, kad ieškovė nepaneigė savo atsakomybės už darbų atlikimo terminų pažeidimą. Šis Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas buvo priimtas lapkričio 16 d.

Bendrovė 2021 m. lapkričio 9 d. sudarė sutartį su Valstybės duomenų agentūra. Sutarties objektas – Integruotos statistikos informacinės sistemos modernizavimas (III etapas). 2022 m. spalį bendrovė inicijavo keletą susitikimų su agentūros atstovais, jų metu teigė, kad sutarties įvykdymo terminai turi būti pratęsiami dėl projekto sudėtingumo, taip pat turi būti keičiamos sutarties techninės specifikacijos sąlygos.

Agentūra savo ruožtu informavo bendrovę, kad, remiantis viena iš sutarties nuostatų, sutartis su bendrove nuo 2022 m. lapkričio 6 d. vienašališkai nutraukiama, taip pat Viešųjų pirkimų tarnybai bus išsiųstas raštas dėl bendrovės įtraukimo į Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje skelbiamą Nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Bendrovė dėl šio sprendimo kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, reikalaudama, kad agentūra sumokėtų 308 869,44 Eur (su PVM) už faktiškai atliktus darbus ir suteiktas paslaugas. Vilniaus apygardos teismas 2023 m. rugpjūčio 7 d. sprendimu ieškovės ieškinį atmetė ir priteisė iš ieškovės atsakovei – Valstybės duomenų agentūrai – 16 650 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Teismas atmetė kaip nepagrįstus ieškovės teiginius dėl techninės specifikacijos trūkumų ir jų taisymo. Teismo vertinimu, remiantis ieškovės nurodytų protokolų turiniu nėra pagrindo nuspręsti, kad būta tokių ieškovės reikalavimų ir kad ji informavo apie objektyvias kliūtis, trukdančias sutartį įvykdyti laiku. Per šalių susitikimus ieškovė nenurodė techninės specifikacijos trūkumų.

Teismas taip pat nustatė, kad ieškovė   savo valia prisiėmė sutarties neįvykdymo riziką, nedelsdama nepranešė atsakovei apie kliūtis vykdyti sutartį, nestabdė jos vykdymo, nors turėjo tokią teisę, bet, priešingai, sudarė pagrindą atsakovei tikėtis, kad sutartis bus įvykdyta laiku ir visos rizikos yra valdomos.