Atgal

Valstybės duomenų agentūros generalinė direktorė dalyvavo aukšto lygio generalinių direktorių seminare „Oficialiosios statistikos modernizavimas: integracijos ir sąveikos strategijos“


Valstybės duomenų agentūros generalinė direktorė dr. Jūratė Petrauskienė lapkričio 27–28 d. Sevilijoje dalyvavo Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujančios Ispanijos organizuotame aukšto lygio generalinių direktorių seminare „Oficialiosios statistikos modernizavimas: integracijos ir sąveikos strategijos“.

Seminare dalyvavo Europos Sąjungos nacionalinių statistikos institucijų vadovai, Eurostato generalinis direktorius, Eurostato direktoratų vadovai ir ekspertai, kviestiniai pranešėjai.

Aukšto lygio generalinių direktorių seminaras skirtas diskusijoms apie statistikos institucijų ir statistikos sistemos ateitį, inovatyvią veiklą, naujus vaidmenis, kuriuos reikia atlikti duomenų visuomenėje. Vienas iš pagrindinių klausimų – kaip galime geriau panaudoti naujų tipų duomenis ir įrankius, kad statistikos rengimas būtų modernizuotas.

Renginį atidarė Ispanijos statistikos tarnybos vadovė E. Manzanera ir Eurostato generalinė direktorė M. Kotzeva. Jos pabrėžė šio seminaro temos aktualumą, nes Duomenų valdymo aktu nustatoma Europos duomenų erdvių, kurios turi būti kuriamos strateginiuose ekonomikos sektoriuose ir viešojo intereso srityse, valdymo sistema. Taip pat šiuo metu ES Tarybos Statistikos darbo grupė svarsto Reglamento 223/2009 pakeitimus. Siekiama pasinaudoti skaitmeninės transformacijos teikiamomis galimybėmis, susijusiomis su naujais duomenų šaltiniais, technologijomis ir mechanizmais, kurie sudaro naujas duomenų ekosistemas, kad būtų patenkintas didėjantis savalaikės, išsamesnės ir greičiau pokyčius atspindinčios Europos statistikos poreikis. Atnaujintas Reglamentas turėtų sudaryti sąlygas statistikos tarnyboms atlikti naujas funkcijas bei užduotis, optimizuoti duomenų naudojimą naujose duomenų ekosistemose ir skatinti viešąjį sektorių priimti įrodymais grindžiamus sprendimus.

Seminaro sesijų metu aptartos trys pagrindinės temos: duomenų infrastruktūros integravimo patirtis; duomenų sąveikumo didinimas; integracijos ir sąveikumo strategijos, skirtos oficialiajai statistikai modernizuoti, kūrimas.

Pagrindinį seminaro pranešimą (tema „Duomenų jungimas: duomenų erdvės, įgalinančios integruoti duomenis ir užtikrinti jų sąveikumą“) skaitęs Europos Komisijos Jungtinio tyrimų centro atstovas išsamiai aptarė pagrindinį duomenų erdvių vaidmenį integruojant duomenis ir įvairius sąveikumo aspektus, siekiant kuo labiau padidinti duomenų naudojimą sprendimams priimti.

Pirmojoje sesijoje savo institucijų patirtis bei viziją pristatė Valstybės duomenų agentūros generalinė direktorė dr. J. Petrauskienė ir Austrijos statistikos vadovas  dr. T. Thomas‘as.

Dr. J. Petrauskienė ir Austrijos statistikos vadovas dr. T. Thomas‘as pasidalijo gerąja patirtimi, kaip sėkmingai integruoti duomenis strateginiu lygmeniu – didinti prieigą prie administracinių ir privačiai saugomų duomenų ir kaip juos susieti su jau esamais duomenimis.

Sesijos tikslas – keistis patirtimi ir geriausios praktikos pavyzdžiais tarp ESS narių duomenų integravimo strateginiu lygmeniu. Aptarti klausimai, susiję su duomenų turėtojais, konfidencialumo ir saugos priemonėmis.

Antroje sesijoje pagrindinį pranešimą skaitė Portugalijos statistikos vadovas F. Lima. Sesijos tikslas – pristatyti esamą geriausią šalių patirtį, surinkti papildomų pavyzdžių ir aptarti įvairias naudojamas sąveikias strategijas, taip pat galimus ryšius su kitomis sąveikiomis normomis ir standartais.

Trečioje sesijoje pranešimą skaitė Lenkijos statistikos tarnybos vadovas D. Rozkrut‘as. Šioje sesijoje aptarti duomenų integravimo ir sąveikumo strategijos elementai, kurie galėtų padėti sukurti bendrą ESS strategiją, kaip vykdyti modernizaciją ir pasitikti naują oficialiosios statistikos erą.

Kitas aukšto lygio generalinių direktorių seminaras-konferencija vyks 2024 m. gegužės 2–3 d. Briugėje. Seminaro tikslas – statistinio raštingumo ugdymas ir komunikavimo strategijos. Joje kviečiami dalyvauti ir švietimo, komunikacijos bei sklaidos ekspertai, akademinės bendruomenės atstovai.